21 nov. 2015

Euraklänning med Viborgsömmar.

Min vän hade ett vackert grått, tuskaftvävt tyg av ull, lin och silke som hon önskade att jag handsydde en enkel men funktionell klänning av som skulle passa att ha över en linnesärk. Vi bestämde att jag skulle utgå från Eura-fyndet men med vissa modifikationer eftersom Euramodellen lätt blir tältlik.
På bilderna kan man se min vän i klänningen. Bilderna är tagna under vikingafestivalen i Tønsberg och där kändes det naturligt att posera framför Saga Oseberg, en kopia av Osebergsskeppet.
 Jag valde att sy klänningen med grå ulltråd vilket gjorde att stygnen knappt syntes. Eftersom både modell och tyg var så diskret i sin framtoning kände jag att det fanns plats för lite extravagans, klänningen behövde ju inte vara tråkig bara för att den gav ett enkelt intryck, därför valde jag att använda mig av några av sömmarna från Viborgskjortan.
 
De bildar stående åsar.

How to: Man syr från rätsidan, först genom båda lager, sen endast genom det ena, upprepa längs hela sömmen.
Nedan kan man se sömmens åsar samt klänningens konstruktion under ärmen/på sidan.







3 nov. 2015

Tønsberg vikingfestival 2015.

Vikingafestivalen i Tønsberg är alldeles ny för 2015. Här följer en bildkavalkad men vi startar med det allra viktigaste först, mitt senaste verk, en handsydd överklänning. Ovan kan den ses i ensam majestät, nedan ses den i bruk tillsammans med en hängslekjol. Mer om den i nästa inlägg.

Meditativ musikant.
Långväga handelsfolk erbjuder sina utmärkta varor för lokalbefolkningen.


Lokal viking.
Dansk viking visar sprangning.
Vackert, växtfärgat garn.
Demonstration av handslagna rep av lindbast.

Berättelsen om hur Saga Osebergs segel tillverkades, process och tankar bakom.

Olika prover av behandlad segelduk.



Invigningen av vikingafestivalen, med insegling av ett flertal, för festivalen, samlade skepp. Sen var det skådespel, sång, dans och ett av arrangören (påstått) oplanerat väckelsemöte.
Festivalen skiljde sig på många sätt från de vikingamarknader, och andra historiska marknader och festivaler jag brukar delta i. Tønsberg vikingafestival ligger mitt i stan, den verkade vara arrangerad av kommunfolk och kanske därför mest tänkt som underhållning för besökarna och deras upplevelse, inte deltagarnas, vilket visade sig på många plan som jag inte tänker gå in på. Med rätt marknadsföring och utförande tror jag att den kan komma att bli en populär tradition men jag hoppas att arrangörerna väljer att sänka volymen, för ja, det spelades inspelad musik nästan konstant och det bidrog inte till någon mysig, historisk stämning direkt. Jag kan förstå om det används förstärkare under den skådelspelslika invigningen och andra programpunkter men att det går på fullt blås med samma musik om och om igen nästan hela tiden kändes inte särskilt konstruktivt. Jag ser fram emot nästa års festival men kanske jag bara kommer att besöka den för att se om den ger tillfälle till intressant shopping och föredrag, framför att delta i den, vi får se.