28 feb. 2017

Den andra Guddaltunikan + hosor och brokor. The other Guddal tunic + hoses and braies.

Jag ville prova hur det var att sy den andra Guddaltunikan, den utan krage men med kilar med slitsar i sidorna och här är mitt provprojekt. Jag gjorde den inte till någon speciell och det är många som provat den genom åren men tillslut hittade den sin nya ägare, hos Marcus, som den sitter så bra på att den ser ut att vara gjord åt honom. Lustigt nog bytte jag till mig tyget från honom och nu har det liksom kommit hem igen i ny form.
*
Here is my test project of the other Guddal tunic, the one without a collar but with gussets with slits in them. I didn't make it for anyone at the time but finally Marcus tried it on and it fits like it was made for him. Funnily I bought the fabric from him so now it has come back home, just in a new shape.
Marcus har valt att bära den tillsammans med sin tolkning av Skjoldehamnhättan, norskt tema. :) På sig har han dessutom ett par brokor och hosor jag sydde till honom i födelsedagspresent.
*
Marcus wears it with his interpretation af the Skjoldehamn hood so there's a Norwegian theme. :)
He's also wearing hose and braies that I made for him as a birthday gift.
Tunikan sydde jag som sagt som ett provprojekt, bara för att fatta konstruktionen. Kilarna är lite speciella eftersom den ena är en del av bak- eller framstycket, nu minns jag inte eftersom det var några år sen jag sydde den. (men först nu jag tagit bilder på den...) Den andra kilen är isydd. Båda kilarna är trapetsformade, alltså inte spetsiga. I toppen är de rynkade och de har slitsar, så både kil OCH slits för ökad rörlighet...
När jag konstruerade tunikan gjorde jag den inte som en exakt kopia och tyget valdes för att det var mönstrat eftersom originalet också var mönstrat, men originalet är randig på tvären, väldigt cool.
Brok och hosor var menade som en överraskning så jag hade inga mått att gå efter, därför gjorde jag det enkelt för mig själv och hoppade över fotdelen. Jag räknade med att Marcus skulle bli glad och överraskad oavsett och det blev han! :)
Kitet funkar till både sen vikingatid och tidig medeltid.
*
The tunic isn't exactly made like the original and since the hose where meant to be a surprise I didn't have any measurements so I made them the easy way, without feet, and, as I thought, Marcus was happy for the surprise anyway. :)
The kit works for both late viking age and early medieval reenactment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar