18 maj 2015

Välkommen till Fulsløyd på Vaskeriet i Eidsfoss. Welcome to Fulsloyd at Vaskeriet in Eidsfoss.

Vi har skaffat oss verkstad, det kommer att slöjdas mycket här. 
Vi är fyra vänner som delar lokal och vi kallar oss för Fulsløyd.
Man är välkommen att besöka oss, för aktuella öppettider, kolla in vår FB-sida.
*
We got a workshop and there will be much crafting done. We are four friends sharing the workshop an we call our self "Fulsloyd". (ful means ugly but we mean it in a sence of simple, and sloyd is a word that used to mean something like cunning/crafty/clever/artful/tricky but now it means traditional craft, so basically the same ;) )
You are welcome to come and visit us, to see when we are open check out our FB page.
När flaggan med nagellacksmålad guldknopp vajar utanför stugan, då är vi på plats.
*
When the flag with a nailpolish painted golden top is waving outside the cottage, we are in place.
Täljhästen har flyttat in och två kopior av medeltida leksakssvärd blev genast slöjdade, för att barn i alla tider ska ha det skoj.
*
The shavinghorse moved in and two replicas of medieval wooden toy swords were immediately made, because children of all ages should have fun.

1 maj 2015

Bayeuxbannér till Rygene. Bayeuxbanner for Rygene.

För mer än ett år sen mottog jag en önskan om ett bannér från Rygene, en vikingkampgrupp från Stavanger i Norge. Den skulle vara i samma modell som det så kallade korpbannéret på Bayeuxtapeten, men i Rygenes sköldfärger, med deras symbol på, det skulle tåla att slåss med några utvalda, våldsamma gånger om året och det skulle gå att ta av och på olika spjut.
-"Lätt", tänkte jag då. "Detta blir färdigt lagom till säsongen i sommar", tänkte jag.
Ett år senare var det färdigt. Det var egentligen inte så komplicerat att göra men det dök hela tiden upp små problem i utformningen som jag behövde tid på mig att fundera över. Om jag hade stressat fram det så hade resultatet inte blivit lika bra OCH det hade inte varit lika lustfyllt att utföra det. 
Så tack till Rygene för att ni hade tålamod med mig och tack för den spännande utmaningen.
*
This is my interpretation of the raven banner from the Bayeux tapestry, for the viking age fighting group Rygene from Norway. I'm sorry that I don't translate the whole post to english but I have the flu and am not up for it. If you have any questions just write a comment.
Vi vet väldigt lite eller inget alls om hur bannér tillverkades under vikingatiden så jag har tittat på hur de tillverkades under medeltiden där det finns mer information att tillgå och applicering verkar ha varit en ganska vanlig teknik, bland flera andra, tid och pengar verkar ha påverkat teknikvalet. Jag valde att jobba med applikationer eftersom det finns en del fynd från vikingatiden.
Tyget hittade jag hos Medeltidsmode, jag sydde alla applikationer med vaxad lintråd och broderade med silke runt kanterna som accent. På bilden kan man se att jag tråcklade fast alla delarna med zigzag tills jag sytt fast och broderat färdigt.
 *
Tofsar alltså.
Jag funderade en hel del på tofsarnas konstruktion. När man tittar på Bayeuxtapeten så ser de väldigt droppformade ut och verkar alltså inte vara vanliga garntofsar som den nedan, jo kanske om de är slitna i topparna men det hade jag inte tid att vänta på.
Jag valde att göra tofsarna av remsor av långhårigt fårskinn.
Här kan man se tofsarna före och efter en omgång med min filtnål. Jag tänker mig att den behandlingen motsvarar att de varit i bruk ett tag och därmed uppnått den så eftersträvansvärda droppformen.
 Angående applikationerna så säkrade jag alla delarna med extra, små tråckelstygn i efterhand. Jag tänker att det kan minska chansen att t.ex. ett spjut med ett vasst hack i sig kan komma åt någonstans och dra upp någon del. Det ska ju tåla tuffa tag.
Något jag också funderade en del på var att de ville kunna ta av och på bannéret och kunna montera det på olika spjut. Jag löste det med skinnrosetter. Eller alltså, på Bayeuxtapeten kan man tydligt se att den mörkare kanten på korpbannéret fortsätter upp på spjutet och det ville jag såklart ha på detta bannéret också. Så det är öppet uppe i änden av det svarta, med tvinnande skinnsnören fastsydda på insidan, den sidan som ska vara mot spjutet, så att man kan knyta fast det på ovansidan, gärna med rosetter. Jag valde att använda mig av skinnsnören eftersom de inte glider runt på spjutet, de är lite mer gummiaktiga och stretchiga. Efter att jag tog de här bilderna valde jag att sy på några fler, på den röda delen också, återigen tänkte jag på att det ska klara att vara i strid, tänk om en illasinnad yxa drar tag i det? Men nu tror jag att det ska gå bra ändå.
Här är då det färdiga resultatet. 
Rygene är snälla och glada precis som deras valda symbol.
 Avslutningsvis tänkte jag på hur Rygene skulle förvara bannéret när det inte användes och då blev jag lite orolig, tänk om de vek det så att det blev fula veck? Tänk om det blev smutsigt? Jag löste det genom att tälja till en lagom tjock pinne så att den blev slät och fin, tänk en sån fin rulle som folk förvarade sina spetsdukar på förr i tiden, fast med bark istället för tätt surrad, merceriserad bomullstråd på. För att skydda bannéret från smuts i sitt sammanrullade tillstånd ordnade jag ett fodral som man kan rulla utanom, med fastsydda skinnsnören i kanten att knyta fast det med.
*
Hela tiden när jag jobbade med det här projektet hade jag målningen "Friheten på barrikaderna", mer känd som "Liberty Leading the People" av Delacroix i bakhuvudet, och jag hoppas att jag en dag kan få till en bra fotosession med Rygene då vi kan göra en parafras på den. 
Sånt går jag och drömmer om.
 Jag har en idé om vem som kanske skulle vilja ställa upp som Liberty. 
Jag nämner inga namn men jag vet en som är bra på att posera...