Under middelalderuka i Numedal är programmet späckat med konserter, föreställningar och kurser, och jag leder dräktkursen där jag lär ut om viking- och medeltidsdräkter. Hela veckan pågår kurserna, ända till fredagen, då ska deltagarna vara åtminstone så färdiga att de klarar att göra färdigt sina projekt själva, men helst ska de vara så färdiga att de kan ha på sig sina dräkter på lördagens, avslutande marknad. Men först samlas deltagarna hemma hos Kjell på fredagkvällen och grillar tillsammans. Kjell Mogen är projektledaren, en eldsjäl som kan få vad som helst att hända långt där uppe i Numedal, långt från det mesta.
Denna fredagkvällen kom augustimånen och hälsade oss välkomna och önskade oss en lyckad marknad dagen efter.
Under själva kursveckan var jag tydligen alldeles för upptagen för att hinna ta några bilder så här nedan följer resultaten av några av deltagarnas projekt men först vill jag passa på att visa resultatet av mina egna mödor, en dräkt till en musikant från skiftet 12-1300 ungefär. Jag har sytt coif, cote, brokor och hosor, allt för hand ty denna musikant vill inte ha vad som helst på sig. Linskjortan underst är sydd av han själv, för hand såklart.
Först ut är en enkel linsärk som kan fungera till både viking och medeltid beroende på vad man har till. Även en ärmlös överklänning i enkel modell syddes men det var för varmt för att ha den också på. H som sydde denna hade aldrig sytt några historiska kläder förr och hade inte världens syvana överhuvudtaget så vi valde att hålla det enkelt för att få ut så mycket som möjligt på fyra dagar och det tycker jag att vi lyckades bra med. Jag hoppas på att få se henne på massor av arrangemang hädanefter. :)
H:s första inköp på marknaden blev den här bygelväskan som jag gjort, bygeln är gjord efter ett fynd från Viborg i Danmark.
Nästa deltagare är med i en medeltida musikgrupp, Musicantus och ville därför ha en dräkt som passade i det sammanhanget. Hon kom väl förberedd och hade köpt ett vackert rött ulltyg, lätt valkat, samt ett supertunnt brickbandsvävt band att ha som dekor i halsen. Det valdes en vacker modell från det grönländska Herjolfnesfyndet, enkel och elegant. Vi utgick från de arkeologiska fynden men gjorde vissa anpassningar efter hennes önskemål, bl.a formade vi halsringningen lite annorlunda. Längden är praktisk, "inte så lång att man kan trampa på nederkanten" vilket ju passar helt med de arkeologiska fynden. Vi siktade högt och deltagaren sydde även en linnesärk att ha under, allt skulle ju användas på lördagens framträdande så vi hade en viss tidspress men allt gick bra med lite sista-minuten-sömnad kvällen innan.
Sist men inte minst, (eftersom vi hade en ännu yngre deltagare som också var jätteduktig men som det inte blev några bilder på.) har vi 15åringen som gick ut hårt och valde att sy sitt allra första historiska plagg för hand! Det blev en grön linneskjorta passande till viking- och tidig medeltid och den kommer att användas på många events i framtiden eftersom A gått med i kampgruppen Vikverir och börjat med historisk fäktning, jättekul!
Marknaden hålls på Rollag bygdetun där det finns ett antal vackra, gamla byggnader, t.ex det här enorma härbret/stabbur från 1700-talet, väldigt tjusigt.
En pytteliten bakstuga! Så söt! Det gick knappt att sätta sig ner bredvid bordet som var vägghängt och gick att fälla upp.
Det var förresten också supersnyggt.
Interiör från det ena huset. Tyvärr var de flesta husen helt stängda och de som var öppna fick man inte gå in i så den här bilden är tagen från dörröppningen, det var lite synd, jag tror att besökarna hade uppskattat att få gå in i husen också. Det är antagligen en fråga om bemanning men man får ju passa på att visa upp det man har när det kommer så mycket folk på en gång. Hoppas att det går att lösa till nästa år, jag vill gärna se allt!
Barnet har precis gett en fin pärla till mannen som tittar ner i sin hand(på pärlan), för att han var så bra i kampuppvisningen. :)
A i fint ljus.
En annan A som satt och brickbandsvävde, gissa om det fångade folks intresse! Det var ett fint inslag på marknaden. :)
:D
Se mer på visit middelalderdalens hemsida.
Se mer på visit middelalderdalens hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar