16 apr. 2013

Nålbindningsprover- olika stygn, olika struktur. Needlebinding tests -different stitches, different structure.

Förberedelser inför en nålbindningskurs. Alla prover är gjorda av ullgarn 100gr = 100 meter.
Preparations for a needlebindning course. All tests are made in wool yarn, 100gr = 100 meter.

 Det enklaste nålbindningsstygnet, samma som broderistygnet langett.
The easiest needlebindning stitch, same as this embroidery stitch. (look for "langettstygn")
Fram- och baksida, de är lika fina, i ett namlöst stygn som jag lärt mig av en trevlig dansk. Det är en utveckling av det första stygnet, man sticker bara in nålen lite annorlunda. Jag skulle kunna lägga upp bilder av det senare.
Front and back, they look equally good, of a nameless stitch wich I learned from a very nice dane. It is a development of the first stitch, you just stick in the needle a little bit different. I could put up pictures of this later.
 Ovan "York stitch" och nedan "Mammen stitch". Yorkstygnet är namngett efter en vikingatida strumpa hittad i York. Mammenstygnet är namgett efter fynd av nålbindning i silver- och guldtråd i den vikingatida Mammengraven på Jylland i Danmark.
Above "York stitch" and belove "Mammen stitch". York stitch is named after the viking age finding of a wool sock, found in York, England. Mammen stitch is named after findings of needlebinding in fine silver- and gold thread in the viking age grave found in Mammen, in Denmark.
 Fram och baksida i "Dalarna stitch". Ska ha använts i Dalarna till mjölksilar av hästtagel vilket låter spännande och är värt att kolla upp och testa, jag får återkomma.
Front and back in "Dalarna stitch".  Have been used in Dalarna area, Sweden, for milk sieves made of horse hair. This sounds interesting and worth checking out and testing, I'll get back on this one.
Fram och baksida i "Åslestygn". Åslestygnet är namngett efter fyndet av en vante i Åsle, "Åslevanten" som är C14-daterad till 1510-1640.
Front and back in "Åsle stitch". The Åsle stitch is named after a mitten found in Åsle, Sweden, and it's C14-dated 1510-1640.
Alla videor kommer härifrån! Ett fantastiskt ställe.
 All the videos come from here! A fantastic place.


4 kommentarer:

  1. Hej Petra!
    När du gör cirklar, ökar du i varje i varv 1, i varannan varv 2, var tredje varv 3 osv? Eller ökar du olika med olika stygn?
    Mvh
    Liselotte

    SvaraRadera
  2. Hej Liselotte.
    Det beror på vad jag ska göra, ska jag göra en rundkullig mössa så vill jag ju öka mycket för att inte få en toppig form, men det beror också på vilka stygn jag använder och på vilket garn, om det är tjockt eller tunnt. Men om vi tar exemplet med en rundkullig mössa i ett ganska tjockt garn ca.100meter/100gram i Mammenstygnet så hade jag ökat i varje maska det första och det andra varvet, sen i varannan maska i tredje varvet och kanske även det fjärde varvet, efter det så ökar jag utan att räkna, där det behövs. Jag brukar stanna upp efter ett varv och dra lite i det senast gjorda varvet, då kan man tydligt se om formen går rakt ut i önskad vinkel eller om den börjar dra ihop sig, då får man öka lite mer nästa varv, eller om den börjar få en volangform, då har man ökat för mycket, då kan man låta bli att öka det kommande varvet. Men mitt generella tips är att stanna upp ofta och titta på formen och handla därefter. Hoppas att jag svarade på din fråga, lycka till. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det var väldigt bra svar! Jag tänkte binda platt - har sett de där fina cirkelvästarna som en del gjort på fb, så jag ska nog vara ganska generös med ökningarna tänker jag.. Den enda nackdelen med nålbindning; det är ju lite bökigt att repa upp, så jag ska nog öva och testa lite först, innan man ger sig på "fingarnet" ;)
      Tack för hjälpen!

      Radera
    2. Okej, ska man binda stora, platta stycken får man bara hålla koll på kanterna under tiden. Drar de ihop sig eller blir volanger kan man öka eller minska på den platsen när man kommer dit nästa varv. Nålbindning är väldigt "förlåtande" och justerar sig lite efter hand. Lycka till med ditt projekt. :)

      Radera